- /
- blogi
Mikä on juuri meille oikea verkkokauppa-alusta? Tämän kysymyksen kanssa verkkokauppiaat painivat aloittaessaan liiketoimintaansa ja tähdätessään uusiin kasvutavoitteisiin. Kokosimme tähän artikkeliin vertailun Shopifyn, Magenton ja räätälöidyn verkkokaupan välille ja pyrimme esittämään kaikista vaihtoehdoista selkeät plussat ja miinukset.
Valitsimme nämä alustat vertailuun, koska ne ovat suosituimpia ja nopeimmin kasvavia alustoja suurten verkkokauppojen teknologiaratkaisuina. Nämä järjestelmät myös tunnemme parhaiten: Crasman suunnittelee ja toteuttaa Magento-verkkokauppoja, Shopify-verkkokauppoja sekä räätälöityjä verkkokaupankäynnin ratkaisuja.
Yleiskatsaus järjestelmiin
1. Shopify
Shopify on pilvipohjainen verkkokauppa-alusta, jota käyttää yli miljoona verkkokauppaa 175 maassa. Vuonna 2006 perustettu Shopify tunnetaan helppokäyttöisyydestä, nopeasta käyttöönotosta, runsaasta ominaisuusvalikoimasta ja laajasta kumppaniverkostosta (yli 42 000 kumppania), joka tuottaa Shopifyn ominaisuuksia laajentavia sovelluksia (yli 6 600 sovellusta).
Hinnoittelu
Shopify tarjoaa useita eri hintatasoja erilaisille verkkokauppiaille: yksinyrittäjät pääsevät liikkeelle 39$ / kk maksavalla Basic-tason ratkaisulla ja voivat kasvattaa järjestelmän kyvykkyyttä liiketoiminnan kasvaessa.
Kuukausihinnan lisäksi Shopify ottaa siivunsa verkkokaupan kautta tehdyistä ostoista. Shopifyn oman maksunvälityspalvelun Shopify Payments lisäksi Shopifyyn on liitettävissä Stripe, Paytrail, Checkout tai Klarna maksujen vastaanottamista varten. Jälkimmäisistä Shopify veloittaa 0,5-2 % komission kokonaismyynnistä riippuen käytössä olevasta kuukausipaketista. Ulkoisen maksunvälittäjän (Paytrail, Checkout tai Klarna) kulut vaihtelevat 1-3 % välillä ostosta kohti ja ne löytyvät parhaiten jokaisen maksunvälittäjän omilta sivuilta. Toki kannattaa huomata, että maksunvälittäjien maksut ovat samat riippumatta käytettävästä verkkokauppa-alustasta.
Shopify-kaupan ominaisuuksia parannetaan tyypillisesti kuukausimaksullisilla sovelluksilla, jotka nostavat osaltaan myös kuukausikustannusta.
Shopify ei peri vuosittaisia lisenssikustannuksia. Teknologia- ja ylläpitokustannukset on leivottu sisään kuukausimaksuun.
Monipuolisen tai erikoisemman Shopify-kaupan rakentamiseen on tarjolla kattava kumppaniverkosto, mutta yksinkertaisen verkkokaupan pystyttäminen onnistuu myös selainpohjaisen graafisen käyttöliittymän kautta ilman koodausta.
Tulevaisuus
Shopify on listattu pörssiyhtiö ja avaa pitkän tähtäimen strategiaansa esimerkiksi vuosikertomuksissaan. Shopifyn strategiassa on vahvistaa yrityksen ytimessä toimivaa alustaa ja laajentaa liiketoimintaa sen päälle edelleen. Keskipitkän aikavälin tavoitteeksi Shopify ilmoittaa edelleen kansainvälistymisen sekä vähittäismyynnin POS-järjestelmän kehittämisen. Pidemmän aikavälin tavoitteista kiinnostavimpia ovat oman jakeluverkoston rakentaminen ja palveluiden tarjoaminen tukkumyynnin ja B2B-verkkokaupan puolelle.
Shopifyn plussat
- Selkeä ja ennustettava hinnoittelu
- Erinomainen käytettävyys
- Skaalautuu erikokoisille verkkokaupoille, kasvunvaraa on
- Hyvät rajapinnat
- Täysin pilvipohjainen ratkaisu
- Laajat liitännäispalvelut verkkokauppiaille sovellusten ja Shopifyn ekosysteemin kautta
Shopifyn miinukset
- Korkeahkot kustannukset, kun verkkokaupan liikevaihto on riittävän suuri (0,5-2,9 % liikevaihdosta, esim. 10 000 000 € myynneistä 0,5% transaktio-osuus on jo 50 000 € vuodessa).
- Perusversioissa Shopifyn ostoputki ja toiminnallisuudet ovat hyvin samankaltaiset (joskin erittäin toimivat), muokkausvaraa niissä on vähän
- Räätälöinnin rajat tulevat vastaan Shopifyn perusversioissa jossain kohtaa, mutta Shopify+ tarjoaa kuitenkin lähes rajoittamattomat räätälöinnin mahdollisuudet
2. Magento
Magento on Adoben tarjoama verkkokauppa-alusta. Se on erityisen suosittu keskisuurten ja suurten verkkokauppojen alustaratkaisuna. Magenton kehitys on alkanut vuonna 2007 ja alustan kehityksen taustalla on toiminut useita eri kaupallisia toimijoita. Adoben portfolioon Magento päätyi vuonna 2018. Magentosta on tarjolla avoimen lähdekoodin Magento Open Source -versio (ent. Community) ja kaupallinen lisenssimaksullinen Magento Commerce (ent. Enterprise) -versio. Magentoa voidaan ylläpitää joko pilviratkaisussa (Magento Commerce Cloud) tai erillisenä asennuksena yrityksen tai ulkoisen palveluntarjoajan omassa palvelinympäristössä. Magenton suurin etu verrattuna Shopifyhin ja räätälöityyn ratkaisuun on suuri valmiiden toiminnallisuuksien määrä, kustannustehokas laajennusten luominen sekä mahdollisuus räätälöidä lopulta aivan kaikkea – Magenton ytimestä lähtien. Magentossa on myös etenkin B2B-verkkokauppaa varten Shopifyta laajemmat perustoiminnallisuudet. Huomiotta ei kannata jättää myöskään isojen tuotemassojen hallintaan tarkoitettua Magenton “sisartuotetta” Akeneo PIM -järjestelmää, joka kytkeytyy saumattomasti Magentoon.
Hinnoittelu
Magenton hinnoittelun matalin taso saavutetaan asentamalla Magento Open Source yrityksen omaan palvelinympäristöön. Tällöin lisenssimaksua ei mene ja kustannus koostuu projektityöstä joka liittyy kaupan asennukseen, konfigurointiin ja teeman muokkaukseen. Projektityön kokoluokka vaihtelee toimijasta, laadusta ja toivotuista ominaisuuksista riippuen. Tyypillisesti Magento-projektien aloituskustannus lähtee 20-30 tuhannesta eurosta ja kasvaa siitä toivottujen ominaisuuksien ja monimutkaisuuden myötä. Projektityön lisäksi tulee kuukausittainen hosting- ja ylläpitokustannus, joka järkevällä palvelutasolla on kahdesta sadasta eurosta ylöspäin.
Adoben tukeman kaupallisen Magento Commerce -lisenssin saa käyttöönsä alkaen 25-30 tuhannella eurolla vuodessa. Hosting-ratkaisu voidaan hoitaa täysin vastaavilla palvelinratkaisuilla kuin Magento Open Sourcen osalta. Magento Commerce -lisenssi tuo mukanaan merkittävän määrän tehokkaita toiminnallisuuksia ja ominaisuuksia verkkokauppiaan käyttöön.
Magento Commerce Cloud -vaihtoehdossa verkkokaupan hosting tuotetaan Adoben toimesta pilvipalveluna. Tekninen infrastruktuuri tässä vaihtoehdossa on rakennettu todella tehokkaaksi ja se toimii Amazonin AWS-pilviympäristössä Software-as-a-Service -periaatteella. Magento Commerce Cloud tuo siis mukanaan kaupallisen version runsaat toiminnallisuudet sekä huolettoman ja skaalautuvan pilvipohjaisen ylläpidon. Magento-kokonaisuuden hinnoittelu selviää neuvottelujen kautta, mutta puhutaan joka tapauksessa kymmenistä tuhansista euroista vuositasolla. Hinnoittelu perustuu ainakin osittain verkkokaupan liikevaihtoluokkaan.
Magento pääsee täyteen potentiaaliinsa, kun liiketoiminta on riittävän suurta ja kaupan ylläpito ammattimaista.
Tulevaisuus
Magenton siirtyminen Adoben portfolioon vuonna 2018 herätti paljon kysymyksiä sen tulevaisuudesta. Järjestelmällä on vankka käyttäjäkuntansa ja se on useissa segmenteissä johtava verkkokauppa-alusta. Aloittaville kaupoille Magento Open Source -versio tarjoaa myös todella laajat toiminnallisuudet ilman Shopifyn tasolla olevia transaktiomaksuja (Magenton tapauksessa transaktiomaksu maksetaan maksupalvelutarjoajalle). Magento-kaupat ovat teemojen, lisäosien ja rajapintojen avulla varsin vapaasti integroitavissa ja laajennettavissa tarvittavaan suuntaan.
Verkkokaupankäynnin jatkuva kasvu tekee Magentosta erityisen kiinnostavan myös uudelle omistajalleen. Adobe ponnistelee liittääkseen Magenton luontevaksi osaksi muuta tarjontaansa (Experience Cloud, Advertising Cloud, Marketo Engage jne.), jolloin se on osuva vaihtoehto verkkokauppiaalle, jonka horisontissa siintää merkittävä kasvu.
Magenton plussat
- Laajat suuren verkkokaupan ominaisuudet heti käyttöön, avoimen lähdekoodin ratkaisulla
- Ei Magenton veloittamia transaktiokohtaisia maksuja (maksunvälittäjä veloittaa kuitenkin 1-3 % transaktiomaksun ja kiinteän maksun omasta palvelustaan)
- Laaja käyttäjäkunta: paljon laajennuksia ja kumppaneita tarjolla
- Hyvin laajennettavissa ja integroitavissa
- Magento on täysin räätälöitävissä ja sen toiminnallisuuksien laajentaminen on kustannustehokasta
- Skaalautuu hyvin verkkokaupan kasvaessa
Magenton miinukset
- Kohtuullisen työläs kehitettävä: omannäköisen ja räätälöidyn kaupan kehitys on suurehko projekti
- Magento Commerce -version hyötyihin päästään käsiksi vasta merkittävien vuosilisenssien myötä
- Magenton vaatiman infrastruktuurin ylläpito vaatii erityisosaamista
3. Räätälöity verkkokaupparatkaisu
Täysin räätälöity verkkokaupparatkaisu on edelleen erittäin suosittu vaihtoehto, kun verkkokaupan liikevaihto on riittävän suuri ja kehitystarpeet yksilöllisiä. Ohjelmistokehityksen ostaminen verkkokauppaa varten vaikuttaa aluksi kalliilta ja tehottomalta, mutta sille on olemassa hyvät perustelut. Usein räätälöity ratkaisu on parhaimmillaan, kun liiketoiminnan muut taustajärjestelmät hoitavat jo leijonanosan niistä toiminnoista, jotka valmis verkkokauppatuote tarjoaisi (esimerkiksi tuotetiedonhallinnan, hinnoittelun, reskontraan ja jakeluun liittyvät toiminnot). Tällöin valmistuote sisältäisi paljon turhaa ja sopisi kenties huonosti jo olemassa oleviin toimiviin prosesseihin. Sillloin räätälöity verkkokaupparatkaisu on fiksu ratkaisu niin kustannusten kun joustavuutensakin ansiosta.
Räätälöity verkkokaupparatkaisu toimii usein useita eri järjestelmiä integroivana solmukohtana ja tarjoaa verkkokaupan loppuasiakkaalle viimeistellyn käyttöliittymän, jonka taustalla muut järjestelmät hoitavat raskaammat toiminnallisuudet.
Täysin tarpeiden mukaan rakennettu kokonaisuus tarjoaa myös brändeille mahdollisuuden erottautumiseen markkinassa, jossa saattaa olla tusina toisiaan muistuttavaa samoilla valmistuotteilla rakennettua kokonaisuutta. Uniikilla asiakaskokemuksella on arvonsa.
Tulevaisuus
Räätälöidyn verkkokaupan tulevaisuus näyttää sekin valoisalta –siirtymä pilviteknologioiden käyttöön on tehnyt skaalautuvan teknisen infrastruktuurin rakentamisesta entistä helpompaa ja edullisempaa. Yritykselle saattaa olla myös oleellista säilyttää kontrolli omaan liiketoimintaan kokonaan omissa hyppysissä. Shopifyn tai Magenton globaaleihin tuuliin yksittäinen toimija ei voi mielekkäästi vaikuttaa, mutta omassa hallussa olevaan koodipohjaan voidaan hyvän kumppanin kanssa tehdä aina mitä vain.
Räätälöidyn verkkokaupan plussat
- Täysi kontrolli oman liiketoiminnan keskeiseen järjestelmään
- Joustava integroitavuus muihin taustajärjestelmiin
- Erottautuminen kilpailijoista
- Ei alustan tuomia transaktio- tai lisenssikustannuksia (maksunvälittäjä veloittaa kuitenkin 1-3 % transaktiomaksun ja kiinteän maksun omasta palvelustaan)
Räätälöidyn verkkokaupan miinukset
- Räätälöidyn verkkokaupan kehittäminen maksaa
- Kumppanivalinnat nousevat tärkeään rooliin
- Vaatii osaavaa ohjelmistokehityksen ohjaamista, vanhan koodipohjan ylläpitämistä ja systemaattista uudistamista
Järjestelmät vertailussa
Shopify |
Magento |
Räätälöity verkkokauppa |
|
Perustamiskustannus |
Alkaen 8 000 € |
Alkaen 25 000 € |
Alkaen 50 000 € |
Kuukausikustannus |
Alkaen 39$ |
Alkaen 250 € |
Alkaen 1 000 € |
Lisenssikustannus |
0 € |
0 € / ~25 000 € |
0 € |
Alustan transaktiokustannus |
Alkaen 0,5 - 2,9 %+ 0,30 € per transaktio |
0 € / lisenssikustannus sidottuna vuosittaiseen liikevaihtoluokkaan |
0 € |
Soveltuu pienille toimijoille |
+++ |
++ |
- |
Sopeutuu yllättäen kasvavaan verkkoliikenteeseen ( esim. flash-sale) |
+++ |
++ |
+++ |
Sopeutuu nopeasti kasvavaan liiketoimintaan |
+++ |
++ |
+ |
Sopeutuu nopeasti kotimaan markkinoilta kansainväliseen siirtymiseen |
+++ |
++ |
+ |
Ylläpidolta vaadittava osaaminen |
+ |
++ |
+++ |
Ulkoasun muokattavuuden helppous ilman koodausosaamista |
+++ |
+ |
+ |
Mukautuminen muihin taustajärjestelmiin |
+ |
+ |
+++ |
Kontrolli kehityksen suunnasta |
- |
- |
+++ |
Jatkokehityksen kustannustaso |
€€ (laajennusten kuukausimaksun muodossa) |
€€ |
€–€€€ |
Maksutavat |
Vapaasti valittavissa | Vapaasti valittavissa | Vapaasti valittavissa |
Kumppanitarjonta |
++ |
+++ |
- |
Lisäosia tarjolla |
+++ |
+++ |
- |
Räätälöintimahdollisuudet |
+ |
++ |
+++ |
Jäikö jokin askarruttamaan, haluaisitko apua järjestelmäpohdintaan? Varaa tästä keskusteluaika kanssani ja kartoitetaan teille sopivaa ratkaisua eteenpäin.