Personoinnin ei tarvitse olla tavoittamattomissa keskisuurille tai edes pienemmille verkkopalveluille. Toteutusta voi lähteä rakentamaan valmiilla työkaluilla tai hyvinkin yksinkertaisella räätälöidyllä ratkaisulla.
Kotimaisia, helppokäyttöistä ratkaisuja tarjoavat esimerkiksi Nosto ja Frosmo. Siinä missä Frosmo tarjoaa kaiken sisällön personointia verkkopalvelun sisällä, Nosto keskittyy puhtaammin tuotenostoihin ja tarjoaa omnichannel-toiminnallisuuksia sähköpostiviestien sisällöistä aina kivijalan personointiratkaisuihin.
Yleisempään sisällön personointiin valmiita alustoja tarjoavat Optimizely, Dynamic Yield ja monet muut. Alalle tyypilliseen tapaan näiden palvelujen hintoja ei esitetä julkisesti, vaan asiakkaat ohjataan ottamaan yhteyttä myyntiin. Kustannukset ovat tyypillisesti muutamasta sadasta tuhansiin euroihin kuukaudessa, joten aivan kaikille ne eivät sovi. Noston hinnoittelu perustuu prosenttiosuuteen sen kautta generoidusta myynnistä, mikä onkin mukavan riskitön malli.
Google tarjoaa personointiin Optimize 360 -tuotteen, jonka personointitoiminnallisuudet ovat saatavilla ainoastaan premium-asiakkaille. Siksi se on kustannuksiensa takia meistä useiden tavoittamattomissa.
Monille kevyempi räätälöity ratkaisu voikin olla varteenotettava vaihtoehto. Räätälöity ratkaisu voi maksaa enemmän käyttöönottovaiheessa, mutta säästää itsensä takaisin lyhyelläkin aikavälillä, koska käytöstä ei aiheudu juoksevia kuluja.
Räätälöidyssä ratkaisussa lähtökohtana on tyypillisesti kolme määrittelyä:
Otetaan yksinkertainen esimerkki räätälöidystä personoinnista.
Kun tämän tyyppistä personointia lähdetään viemään käytäntöön, on hyvä pitää jalat maassa. Toteutuksesta on järkevää tehdä ensin yksinkertainen ja todentaa sen arvo analytiikan kautta. Kun pohjatyö on tehty, voi personointia alkaa rakentamaan monimuotoisemmaksi.
Analytiikasta tulee tulla näkyviin kolme erityyppistä käyttäjätapahtumaa:
Näin saadaan seurattua, miten tehokkaasti käyttäjä pystytään tunnistamaan ja mikä on personoidun sisällön lisäarvo palvelun toiminnalle.
Tärkeää on myös muistaa, ettei palvelun käytettävyys saa nojata liian raskaasti personoituun sisältöön. Käyttäjälle pitää aina pystyä tarjoamaan myös riittävät geneeriset sisällöt ja toiminnallisuudet, ettei huonosti tai väärin toimiva personointi sabotoi palvelun käytettävyyttä.
Nyt on oikea hetki lähteä rohkeasti miettimään, mitä omassa palvelussasi voitaisiin saavuttaa personoinnin kautta. Pienikin toimi voi tuoda suuria tuloksia ja auttaa ottamaan sen ratkaisevan askeleen kilpailijoiden edelle.
Kiinnostuitko? Haluatko kuulla lisää personoinnista ja ratkaisuistamme yrityksellesi?